Powered by Blogger.

Το αψεγάδιαστο φιλέτο

Το φιλέτο είναι πάντοτε το κομμάτι του κρέατος που τείνει να αγγίξει την τελειότητα. Χωρίς λίπος, χωρίς κόκαλα, μόνο με γεύση και απαράμιλλη υφή, που κερδίζει κάθε φορά τον ουρανίσκο μας. Ας το μαγειρέψουμε λοιπόν!

Ορεκτικό για 2 άτομα
Φιλέτο κοτόπουλο με κρούστα μαστίχας
Υλικά
•    1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
•    5 κουτ. σούπας αλεσμένη καπήρα
•    5 δάκρυα μαστίχας
•    1/ 2 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
•    6 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
•    3 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείφουμε το φιλέτο με μισό κουτ. γλυκού βούτυρο, που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Ψήνουμε για 5 λεπτά. Κοπανίζουμε τη μαστίχα και το αλάτι στο γουδί πολύ καλά. Σε μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο βούτυρο, την καπήρα, τα φιστίκια θρυμματισμένα και το μείγμα μαστίχας – αλατιού, για να φτιάξουμε μια πάστα. Απλώνουμε την πάστα στην πάνω πλευρά του προψημένου φιλέτου και το βάζουμε στη σχάρα, στο μεσαίο ράφι. Τοποθετούμε από κάτω ένα ταψάκι, ώστε να στάξει εκεί το λίπος του κρέατος. Ψήνουμε για 10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, κόβουμε σε λεπτά κομματάκια το κρέας μας με την κρούστα και σερβίρουμε.


Κυρίως πιάτο για 4 άτομα

Μοσχαρίσια φιλέτα με αρωματικό βούτυρο
Υλικά
Για το βούτυρο
•    300 γραμμ. βούτυρο αγελάδας
•    1/ 2 σκ. σκόρδο λιωμένη
•    80 γραμμ. φύλλα φρέσκων μυρωδικών
•    Ξύσμα και χυμός από 1/ 2 λεμόνι
•    1/ 2 κουτ. σούπας ούζο
•    Αλατοπίπερο
Για το φιλέτο
•    4 φέτες μοσχαρίσιου φιλέτου
•    Ελαιόλαδο για το άλειμμα
•    Αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το αρωματικό βούτυρο, «δουλεύοντας» το βούτυρο με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και με σπάτουλα ανακατεύουμε πολύ καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε διάφανη μεμβράνη, ξεκινώντας από το κέντρο και σχηματίζοντας γραμμή κατά μήκος της. Τυλίγουμε προσεκτικά τη μεμβράνη, σχηματίζοντας «λουκάνικο». Τυλίγουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στην κατάψυξη, για να παγώσει πολύ καλά. Για το φιλέτο λαδώνουμε με τα χέρια τις φέτες του κρέατος και αλατοπιπερώνουμε. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, που έχει «κάψει», ψήνουμε για 4 – 6 λεπτά από κάθε πλευρά τα φιλέτα μας. Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε λεπτούς δίσκους το βούτυρο και τοποθετούμε πάνω στο καυτό κρέας. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας.

Συμβουλή: Η ποσότητα του αρωματικού βουτύρου φτάνει για 8 – 10 μερίδες. Όσο περισσέψει, το βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν το χρειαζόμαστε, το κόβουμε όπως είναι παγωμένο.

0 comments