Powered by Blogger.

Από το θρίαμβο στην αμφισβήτηση

Ο Όσκαρ Πιστόριους, ο μοναδικός μέχρι σήμερα αθλητής με αναπηρία που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έτρεξε δίπλα σε αρτιμελή άτομα,  έγινε πρότυπο κουράγιου, δύναμης και θέλησης για όλους μας. Μέχρι τη στιγμή που κατηγορήθηκε για φόνο…

Ίσως η ιστορία να μετονομάσει τον Όσκαρ Πιστόριους σε Όσκαρ Νοτόριους (σ.σ. notorious = διαβόητος), αφού δεν είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι που κατέφυγαν σε αυτό το λογοπαίγνιο, για να μιλήσουν για την υπόθεση που στοιχειώνει τη Νότιο Αφρική, από τη στιγμή που ο διάσημος αθλητής τράβηξε τη σκανδάλη και έριξε νεκρή στο έδαφος τη σύντροφό του.  Η πορεία του μέχρι σήμερα δεν προδιέθετε κανέναν για αυτό το σοκ. Ίσως μόνο τις Αστυνομικές Αρχές της περιοχής του, που αναφέρουν ότι πολλές φορές είχαν κληθεί για έντονους ενδοοικογενειακούς καυγάδες στο σπίτι του Πιστόριους.

Η πορεία προς τη δόξα
Ο Όσκαρ Πιστόριους γεννήθηκε το 1986 στη Νότιο Αφρική και ήταν ένα ξεχωριστό παιδί. Από τη στιγμή που ήρθε στον κόσμο ήταν καταδικασμένος να αποχαιρετήσει τα πόδια του, αφού γεννήθηκε με απουσία περόνης και στα δύο του κάτω άκρα. Ήταν 11 μηνών, όταν τα πόδια του λίγο κάτω από τα γόνατα ακρωτηριάστηκαν. Έμαθε να περπατά με τεχνητά μέλη και από πολύ νωρίς έδειξε την κλίση του στον αθλητισμό, ακόμα κι αν η ζωή και η μοίρα τού είχαν στερήσει τα φυσικά του κάτω άκρα. Στην ηλικία των 11 ετών, ο Όσκαρ Πιστόριους έπαιζε ράγκμπι, πόλο και τένις. Κι ίσως να μην είχε καν σκεφτεί να τρέξει επαγγελματικά, αν στα 18 του δεν είχε τραυματιστεί στο γόνατο. Η καριέρα του στο ράγκμπι τελείωσε άδοξα, για να αφήσει χώρο στη δόξα να έρθει να τον βρει στο στίβο.

Άρχισε να αποδεικνύει τις ικανότητές του από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004. Οι αθλητικογράφοι τον φώναζαν «Blade Runner». Αν και διαγωνιζόταν σε αθλήματα για ΑμεΑ με ένα φυσικό κι ένα τεχνητό μέλος, κατάφερνε να διακρίνεται και να θέτει μάλιστα νέα παγκόσμια ρεκόρ. Από το 2007 και μετά έγινε κυρίαρχος σε κάθε άθλημα στο οποίο διαγωνιζόταν. Όμως οι φιλοδοξίες του δε σταματούσαν εκεί. Είχε ανάγκη να τρέξει σε αγώνες με αρτιμελής αθλητές. Άλλωστε για εκείνον, τα τεχνητά μέλη ήταν τα μόνα πόδια που γνώρισε στη ζωή του. Δεν αισθανόταν λιγότερο αρτιμελής από τους υπόλοιπους.

Μετά από δικαστικές διαμάχες σχετικά με τα ειδικά σχεδιασμένα για τρέξιμο μέλη του και το πώς αυτά θα αποτελούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους αρτιμελής αθλητές, ο Πιστόριους δικαιώνεται. Το 2012, ο πρώτος μη αρτιμελής αθλητής, που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, γίνεται η πραγματικότητα που συγκινεί αθλητές και κοινό στο Λονδίνο. Δεν κατάφερε να πάρει μετάλλιο, αλλά κατάφερε να εντυπωθεί στη μνήμη όλων μας, ενώ έγινε εθνικό σύμβολο στην πατρίδα του, τη Νότιο Αφρική.

Ματωμένος Βαλεντίνος
Το σκοτεινό παρελθόν πίσω από τον αθλητή άρχισε να αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια μας από την ώρα που ξημερώματα της ημέρας των Ερωτευμένων, η 30χρονη σύντροφος του Πιστόριους, το μοντέλο Ρίβα Στέενκαμπ, βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά τους από τέσσερις πυροβολισμούς.

Οι αστυνομικές πηγές μιλούν για ένα ιστορικό έντονων καυγάδων στο υπερπολυτελές σπίτι του Πιστόριους. Οι πηγές που βρίσκονται κοντά στον Πιστόριους υποστηρίζουν ότι ο αθλητής πέρασε τη σύντροφό του για επίδοξο ληστή και γι’ αυτό την πυροβόλησε. Ωστόσο οι γείτονες μαρτυρούν πως άκουσαν κραυγές και ουρλιαχτά, πριν τους μοιραίους πυροβολισμούς.
Άλλωστε, το 2009 ο Όσκαρ Πιστόριους είχε συλληφθεί για τον τραυματισμό της τότε κοπέλας του, με μια ξύλινη ράβδο στο πόδι. Η αστυνομία τότε τον είχε αφήσει ελεύθερο με προειδοποίηση, ενώ ο ίδιος είχε παραδεχτεί πως είχε πιει αρκετά.

Η κοινή γνώμη της Νοτίου Αφρικής, όσο εξελίσσεται η υπόθεση, είναι συγκλονισμένη. Ταυτόχρονα είναι προβληματισμένη σχετικά με το ζήτημα της οπλοκατοχής, καθώς στο διεθνή τύπο γίνονται αναφορές στην υπερβολική αγάπη του Πιστόριους για τα όπλα. 12 όπλα ανά 100 κατοίκους είναι τα στατιστικά της οπλοκατοχής στη χώρα. Μετά τις ΗΠΑ, ίσως και η Νότια Αφρική χρειαστεί ,λόγω του αντίκτυπου της υπόθεσης, να αναθεωρήσει τους κανόνες της για το ζήτημα.


0 comments