Powered by Blogger.

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος και δε βλέπετε αποτέλεσμα; υπάρχει λόγος

Πολλοί έρχονται στο γραφείο μου και μου λένε «έχω χάλια μεταβολισμό, προσέχω τη διατροφή μου και δε χάνω καθόλου βάρος» ή «μα αφού δεν τρώω τίποτα πώς και δε χάνω βάρος;», κτλ. Η απώλεια βάρους και η μακροχρόνια διατήρησή του, σίγουρα, έχουν ένα διαφορετικό βαθμό δυσκολίας για τον καθένα, με πρωταγωνιστικό ρόλο την ψυχολογία. Όταν υπάρχει θετική ψυχολογία και έντονη θέληση για απώλεια βάρους, τότε και η προσπάθεια για απώλεια βάρους έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Η ψυχολογία είναι το θεμέλιο της προσπάθειας και ακολουθεί η υπομονή. Όταν αυτά τα δυο συνυπάρχουν, τότε σίγουρα  ξεκινάτε τη δίαιτα με ένα πολύ καλό όπλο.  

Δεν πατάμε ένα κουμπί και εξαφανίζουμε τα κιλά ως δια μαγείας. Χρειάζεται χρόνος για σταθερή απώλεια βάρους, που είναι αποδεδειγμένο πως φέρει πιο μόνιμα αποτελέσματα. Η σωστή απώλεια βάρους είναι το 0,5-1 κιλό την εβδομάδα, αυτό σημαίνει  15-20 κιλά στους 4-6 μήνες, με σωστή δίαιτα, χωρίς ιδιαιτέρες στερήσεις. Όταν δεν υπάρχει η θέληση και κάνετε λανθασμένες δίαιτες ή δίαιτες που δεν αρμόζουν στα δικά σας δεδομένα, είναι φυσιολογικό να μη χάνετε βάρος ή και σε ορισμένες περιπτώσεις να βάζετε βάρος. Γι’ αυτό είναι σωστό να ακολουθείτε πρόγραμμα διατροφής από  διαιτολόγο, για να είναι στα δικά σας μέτρα, για αποφυγή ταλαιπωριών και προβλημάτων υγείας. Πιο κάτω σας αναφέρω τους πιο συνηθισμένους λόγους που ενώ ακολουθείτε δίαιτα, δεν έχετε αποτελέσματα:

- όταν το βάρος σας ευρίσκετε στα φυσιολογικά του επίπεδα, όσο και να προσπαθείτε με δίαιτες δε θα έχετε αποτελέσματα, παρά μόνο ταλαιπωρία του οργανισμού σας.

- υπερκατανάλωση αλατιού στο φαγητό. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και για αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 γραμμ. / ημέρα.

- όταν ακολουθείτε στερητικές δίαιτες ή τρώτε μια φορά την ημέρα ο οργανισμό από άμυνα μειώνει πολύ το βασικό του μεταβολισμό,με αποτέλεσμα τη μειωμένη κατανάλωση θερμίδων από τον οργανισμό.Είναι ερευνητικά αποδεδειγμένο ότι καταναλώνοντας πρωινό, γεύμα και  δείπνο και 3 μικρά ενδιάμεσα, έχουμε καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.

- όταν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή με φάρμακα που αυξάνουν το βάρος, όπως  είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά.

- όταν αντιμετωπίζετε αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα δεν επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από κάθε γεύμα και παραμένουν ψηλά, με αποτέλεσμα τη διέγερση των κυττάρων του οργανισμού, προκειμένου να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια σε μορφή γλυκόζης και να μετατραπεί σε λίπος.

- στην περίπτωση  που παρουσιάζετε ορμονικές διαταραχές . Όταν υπάρχει υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, δηλ. υποθυρεοειδισμός, το έργο της απώλειας βάρους καθιστάτε πολύ δύσκολο, αφού οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα ρυθμίζουν το μεταβολισμό.
 
Κλεάνθους Γιάννης - Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

0 comments