Powered by Blogger.

Εσύ και το άγχος !

Μέρος Β΄:  Τρόποι αντιμετώπισης του άγχους

Το άγχος, όπως αναφέραμε στο πρώτο μέρος του άρθρου, αποτελεί ένα γνώριμο και οικείο συναίσθημα για όλους τους ανθρώπους και μπορεί να είναι ένα λειτουργικό συναίσθημα, θέτοντας τον οργανισμό σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις που συναντάμε στη ζωή μας. Όταν όμως το βίωμα του άγχους είναι υπερβολικό σε ένταση και επίμονο στο χρόνο, τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί έχει δυσμενείς συνέπειες για τον οργανισμό. Για να δούμε μερικούς τρόπους αντιμετώπισης του έντονου άγχους:  

•    Περιορίστε τις προσδοκίες
Πολλές φορές, το άγχος μπορεί να προκληθεί από τις υπερβολικές απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής επιβάλλουν και αυτοί με τη σειρά τους ένα συνεχές «τρέξιμο». Τρέξιμο για να ανταποκριθεί ο άνθρωπος στα καθήκοντα και στους ρόλους που του επιβάλλουν τα σημερινά δεδομένα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε υπέρ –άνθρωποι και ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Έπειτα, πρέπει να προσδιορίσουμε αυτά που πραγματικά είναι σημαντικά για μας και να αφοσιωθούμε σε αυτά.

•    Φτιάξτε πρόγραμμα
 Στην αντιμετώπιση του άγχους βοηθά το να έχετε κάπου συγκεντρωμένα, π.χ. σε κάποιο ημερολόγιο, όλα όσα χρειάζεται να κάνετε. Όταν έχετε πολλά πράγματα να κάνετε, σημειώστε τα σε μια λίστα και κατηγοριοποιήστε τα σε αυτά που είναι απαραίτητο να γίνουν,  σε αυτά που είναι καλό να γίνουν σύντομα και τέλος σε αυτά που μπορούν να περιμένουν λίγο.
Αφού επιλεχθούν τα σημαντικά πράγματα που θέλετε ή έχετε να κάνετε, στη συνέχεια πρέπει να φτιάξετε ένα πρόγραμμα επίτευξης αυτών των πραγμάτων-στόχων. Τα επίπεδα του άγχους θα μειωθούν, φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα το οποίο θα σας επιτρέπει να ξεκινήσετε νωρίς την προετοιμασία και όπου θα προσδιορίζονται τα βήματα που έχετε να κάνετε κάθε φορά, για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της καθημερινότητάς σας. Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, χρειάζεται στη δημιουργία του προγράμματος, έτσι ώστε να  είναι επιτεύξιμο και όχι να είναι πολύ αυστηρό. Θυμηθείτε, το πρόγραμμα πρέπει να είναι όπλο για την καταπολέμηση του άγχους και όχι πηγή μεγαλύτερου άγχους.

•    Σκεφθείτε  το χειρότερο «σενάριο»
Συνήθως το άγνωστο είναι αυτό που μας προκαλεί περισσότερο άγχος. Αγχωνόμαστε για κάτι, επειδή δεν ξέρουμε τι συνέπειες θα έχουμε, αν δεν καταφέρουμε αυτό που «πρέπει». Ένας καλός χειρισμός είναι να σκεφτούμε ποιο είναι  το χειρότερο ενδεχόμενο. Ποιο είναι το πιο άσχημο πράγμα που μπορεί να συμβεί;  Είναι όντως τόσο άσχημα τα πράγματα; Πώς θα μπορούσα να αντιδράσω στην περίπτωση που συμβεί το χειρότερο;  Όταν διερευνήσουμε το χειρότερο που μπορεί να συμβεί και καταστρώσουμε ένα σχέδιο δράσης για το ενδεχόμενο αυτό, αυτομάτως περνά υποσυνείδητα το μήνυμα ότι κατέχουμε κατά ένα μέρος τον έλεγχο της κατάστασης και κατευνάζεται το άγχος.

•    Αποφύγετε τη δραματοποίηση
Έχουμε την τάση να μεγαλοποιούμε και να δραματοποιούμε τα πράγματα, με αποτέλεσμα ένα γεγονός να μεγαλοποιηθεί και να διογκωθεί σε τέτοιο σημείο που να προκαλέσει αφόρητο άγχος για τις φανταστικές του συνέπειες. Έτσι,  καταλήγουμε  σε αυθαίρετα συμπεράσματα που δεν έχουν λογική βάση. Για παράδειγμα εάν μου κάνει μια παρατήρηση ο εργοδότης μου, μπορεί  να υποθέσω αυθαίρετα ότι  κινδυνεύει η θέση μου στην εταιρεία. Αυτή η σκέψη μπορεί να με οδηγήσει στον πανικό και σε ακόμη πιο πολλά λάθη στη δουλειά. Ρωτήστε τον εαυτό σας: είναι αντικειμενική αυτή η σκέψη; Έχει λογική βάση;

•    Μοιραστείτε το πρόβλημα που σας απασχολεί
Έχει διαπιστωθεί ότι η συζήτηση και η έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας λειτουργεί σαν αγχολυτικό. Συχνά, χρειαζόμαστε μια διαφορετική οπτική του προβλήματος που μας απασχολεί. Μη διστάζετε να συζητάτε με τους δικούς σας ανθρώπους αυτά που σας βαραίνουν και σας απασχολούν. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε το πρόβλημα πιο σφαιρικά, να ακούσετε διαφορετικές απόψεις, να διώξετε την ένταση από πάνω σας και να βρείτε ευκολότερα μια λύση.
•    Γυμναστείτε
Η σωματική άσκηση όχι μόνο θα σας ηρεμήσει και θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα άμεσα, αλλά θα βοηθήσει και το μυαλό σας να αδειάσει και να δει πιο καθαρά το πρόβλημα. Η γυμναστική βοηθάει το μυαλό να λειτουργήσει πιο αποδοτικά, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους. Οι έρευνες δείχνουν ότι ειδικά η αερόβια άσκηση όπως το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, ο χορός κ.ά. συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της συναισθηματικής μας κατάστασης.

•    Βάλτε το χιούμορ στη ζωή σας
 Έχει διαπιστωθεί ότι στην εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων βοηθά το χιούμορ και η διακωμώδηση του γεγονότος. Το γέλιο μάς κάνει καλό, έτσι την επομένη φορά που θα έχετε άγχος, προσπαθήστε να δείτε την αστεία πλευρά των πραγμάτων.

•    Φαρμακευτική αντιμετώπιση και ψυχοθεραπεία
Πολύ έντονες αγχώδεις καταστάσεις ή κρίσεις πανικού χρειάζονται ιατροφαρμακευτική αντιμετώπιση, ενώ ηπιότερες μορφές μπορούν να ξεπεραστούν με κατάλληλη καθοδήγηση και χωρίς τη χρησιμοποίηση αγχολυτικών φαρμάκων. Τα αγχολυτικά φάρμακα αποδείχτηκαν ένα πολύ καλό μέσο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έντονου άγχους ή πανικού. Χρησιμοποιούνται για μερικές εβδομάδες και σπανιότερα για λίγους μήνες.
Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία έχει σαν σκοπό να βοηθήσει τον ασθενή να τροποποιήσει τις πιεστικές συνθήκες της ζωής του ή αν αυτό δεν είναι δυνατό να ενισχυθεί η ικανότητά του για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Έλενα Σουρουλλά Kay - Ψυχολόγος, Ειδ. Ψυχοθεραπεύτρια

0 comments