Powered by Blogger.

Το αυγό και η θρεπτική του αξία

Το αυγό είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο τρόφιμο, που  αποφεύγεται από αρκετό κόσμο. Από αρκετούς θεωρείται σαν ένα μπαλάκι χοληστερίνης, αρκετά παχυντικό μάλιστα, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Τα αυγά είναι από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που υπάρχουν και όχι παχυντικά, αφού ένα αυγό περιέχει περίπου 70 θερμίδες.

Τα αυγά είναι πηγή υψηλής θρεπτικής αξίας βιταμινών, πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Α, νάτριο, κάλιο, νιασίνη και βιοτίνη. Η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχονται στα αυγά είναι πάρα πολύ καλή, αφού περιέχουν και τα εννιά ουσιώδη
αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η εντύπωση πως τα αυγά περιέχουν υψηλό ποσοστό χοληστερίνης είναι εσφαλμένη. Από τα πέντε γραμμάρια λίπους που περιέχει ένα αυγό, μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένο λίπος, δηλ. το κακό λίπος που ευθύνεται για καρδιοπάθειες. Πέραν αυτού, τα αυγά περιέχουν και λεκιθίνη, που προστατεύει τον οργανισμό από τη χοληστερίνη.

Τα αυγά περιέχουν ζεαξανθίνη και λουτείνη που προστατεύουν τα μάτια, αφού δρουν  ενάντια  της ωχρής κηλίδας, που είναι η κυριότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Τα αυγά, όταν είναι μέρος μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, δεν αποτελούν κίνδυνο για τον οργανισμό, αφού δεν προσφέρουν περισσότερες λιπαρές ουσίες από αυτές που συστήνονται  για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού. Απλά εκείνο που πρέπει να προσέξετε είναι την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης, π.χ. λουκάνικα, σαλάμια, χαλούμι, πλήρη τυριά, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.


Γιάννης Κλεάνθους, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, member of CY.DA.

0 comments